بررسی آجر لعابی
بررسی آجر لعابی
آجر لعابی
نحوه ی ساخت آجر لعابی ، مانند آجر معمولی است. تنها تفاوت این دو آجر این است که که روی آجر لعابدار همانگونه که از نامش مشخص است با لعاب کاشی پوشانیده شده و تنها کاربرد آن در نما سازی ساختمان است.
لعاب نوعی شیشه است ولی با این تفاوت که با ترکیب خاک رس یه فلز به بار می آید لعاب برای اینکه بتواند سطح شیشه ای خود را روی خود نگه دارد با اکسید آلومینیوم ترکیب شده و همانطور که گفته شد منبع اصلی آن خاک رس بشمار می رود.
معماران از دوره های گذشته برای جلوگیری از نفوذ آب و ایجاد نقشهای بدیع با رنگ بندی های مختلف بر روی نمای ساختمانهای معماری سنتی ایران از لعاب استفاده می کردند.
با لعابدار کردن سطح آجر سطح لعاب خورده دارای نفوذ ناپذیری فوق العاده ای می شود که این خاصیت موجب میشود علاوه بر محافظت در برابر لکه دار شدن محصول، مقاومت به سایش آجر را نیز افزایش پیدا کند.
با لعابدار کردن آجرنسوز مقاومت به یخ زدگی که یکی از مهمترین عوامل در بکارگیری آجر در مناطق اقلیمی مختلف می باشد افزایش یافته که این خود به دلیل نفوذناپذیر شدن سطح آجر نسوز می باشد.
کاربرد آجر لعابی
بیشترین کاربردی که آجرلعابی دارد در زیبا سازی نما و دیزاین قسمت هایی از داخلی ساختمان است و در قسمت هایی چون دیوار های باربر از این آجر استفاده نمی شود.
آجر های لعاب دار علاوه بر آن که زیبایی خاصی به نمای ساختمان می دهند، مقاومت نما را همچنین در برابر هوازدگی و فرسایش بالا برده و مانع آسیب رساندن به نما می شود. آجرنما لعابدار, همانطور که از نامش پیداست سطح آن مانند ظروف سفالی لعابکاری میشود، در اندازه های مختلف و شکلهای گوناگون جهت مصارف زیادی ساخته میشود.
موارد استفاده آجر لعابدار در نماسازی، کاشی کاری، کف سازی و کنار باغچه و قرنیز دیوارها میباشد.
در مساجد و حسینیه ها از آنها استفاده ی زیادی می شود، از جمله در کتیبه های اطراف ساخت محراب، گنبد و سردرها و بسیاری موارد دیگر.