بررسی آجر قزاقی
بررسی آجر قزاقی
مقدمه:
استفاده از خشت در معماری ایرانی مرسوم بوده است. و این آجرهای که در ساختمان های سطح شهر استفاده شده در قدیم به صورت خشت جلو آفتاب مستقیم خشک می شد ولی با مرور زمان وپیشرفت آجرها را در کوره می پختند تا مقاومت و اسحکام آن بالا رود و از دوام بالایی برخوردار شود.
آجر قزاقی چیست؟
یکی از کهن ترین آجرهای سنتی ایران آجر قزاقی است. در زمان ورود قزاق ها به ایران ، تاریخچه ای این آجر اینگونه است که قزاق ها سربازخانه هایشان را با نوعی آجر با ابعاد 5*10*20 می ساختند و بعد از آن این آجرها به آجر قزاقی معروف شد. این آجرها مختص دوره ساسانیان است که با توجه و از آن در بناهایی چون : طاق کسری ، پلهای دختر ، گنبد کاووس ، مسجد جامع اصفهان و یزد استفاده شده است.
آجر شیل چیست؟
آجر قزاقی در رنگ های متنوع
رايج ترين نوع آجر دستي سنتي آجر قزاقي می باشد که به شیوه آجرنمای قزاقی کاملا سنتی تولید می شود. بشر از هزاران سال پیش همانگونه آجر تولید می کرد که در حال حاضر این نوع آجر را تولید می کند. ولی امروزه در نمای ساختمان های مدرن بهکار برده می شود. این آجرهای سنتی کاملا به صورت دستی و در رنگ های خاکی٬ زرد٬ پوست پیازی٬ قرمز اخرائی٬ آتشی و حنائی ساخته می شود.
نحوه ی درست کردن آجر قزاقی
در مرحله ی اول خاک مورد نیاز این نوع آجر را که بیشتر هم خاک رس سرند شده است تهیه می شود، ، در مرحله ی دوم از خاک گل تولید می گردد ، مرحله ی سوم درون قالبهای چوبی قرار میگیرد ، مرحله ی چهارم و مرحله ی آخر پس از خشک شدن خشتها قزاقی در کوره قرار گرفته ، در واقع مدت زمان پخت رنگ آجر را مشخص میکند.
ویژگی آجر قزاقی
نزدن شوره
نداشتن آلونک
رنگ ثابت
مقاوم در برابر یخبندان و آب